Чому у мене цистит?

Цистит – це запалення сечового міхура, одним із симптомів якого є часте і болюче сечовипускання, неприємні “тягнучі” відчуття, болі внизу живота і області уретри. За статистикою, жінки частіше схильні до циститу, ніж чоловіки. Причиною тому є вразлива жіноча фізіологія.

Причини циститу можуть бути самими різними. Розрізняють первинний і вторинний цистит, а також гострий і хронічний цистит, інфекційний і неінфекційний.

Як правило, основною причиною запалення є саме інфекція, коли в сечовий міхур проникають бактерії. Найпоширеніший збудник циститу – кишкова паличка, яка потрапляє в сечовипускний канал, наприклад, при користуванні туалетним папером після дефекації (особливо це стосується жінок, у яких уретра і анальний отвір розташовані близько). Крім того, збудниками можуть стати стафілококи, стрептококи, протеї та різні грибки.

Існує ймовірність розвитку циститу при різкому зростанні сексуальної активності. Такий цистит ще називають “циститом медового місяця”.

Найчастіше запалення починається, коли в організмі вже є сприятливі умови для розвитку циститу. При малорухливому сидячому способі життя, запорах, деяких вроджених порушеннях сечовивідних шляхів сечовий міхур може опорожняться не в повному обсязі. В результаті в ньому залишається небагато сечі, яка застоюється і починає розкладатися, а це сприятливе середовище для мікробів. Підштовхнути розвиток інфекції можуть також переохолодження, сильна втома, загальне виснаження організму, авітаміноз, зниження імунітету, хронічні хвороби.

Причиною неінфекційного циститу зазвичай стають пошкодження слизової оболонки сечового міхура. Таке часто буває при сечокам’яній хворобі і при тривалому прийомі медикаментів. Вторинний цистит розвивається на тлі захворювань сечового міхура і сусідніх органів.

Однією з причин розвитку циститу також є інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), зокрема, гонорея і хламідіоз. Чоловіки при подібних захворюваннях можуть відчувати всі симптоми циститу, а у жінок, крім неприємних відчуттів, це може супроводжуватися запаленням статевих органів (цервіцит, сальпінгоофорит).

Часто буває, що у жінок цистит розвивається під час вагітності – і в цьому випадку його вкрай важливо лікувати, оскільки з’являється небезпека запалення нирок. Також він може початися після настання менопаузи, коли в жіночому організмі йде глобальна перебудова через різке зниження рівня статевих гормонів.

У будь-якому випадку при появі неприємних, а тим більше болючих відчуттів при сечовипусканні слід негайно звернутися до уролога і вжити термінових заходів із лікування.

Медичний препарат КАТАРІЯ призначений для лікування циститу. Він ефективно знімає перші симптоми захворювання і усуває хворобу протягом двох днів.